Press Omaka


Brutalistisk keramik för omaka öl                                                                  

 

När mikrobryggeriet Omaka Beer slår upp portarna för en ny restaurang,

serveras maten på fat och skålar från keramikformgivaren Ingrid Unsöld.

 

Tillsammans med gänget från Omaka beer: bryggmästare Hedda Spendrup, AD Axel Spendrup och Omakas kökschef Christian Siberg (finalist i årets kock 2020) skissade Ingird på hur synliggöra bryggerihantverket i serveringsdelarna. Menyn utformas och förändras för att passa den öl som bryggs och serveras för säsongen. Med både öl och mat i fokus vill vi även lyfta fram det vackra i byggnaden, samt gestalta Omakas identitet. Allt från ölkrus á la oktoberfest till rakubränning diskuterades vid det första mötet, en sen fredagkväll, i Ingrids verkstad på söder.

 

Omaka ligger i gamla arkitkethögskolans brutala betongkloss, numera A House.

Huset är K-märkt och en av Stockholms få byggnader i brutalistisk stil.

 

Resultatet består av tre delar:

-En förrättsskål helt dedicerad till maten den serverar. Drejad i stengods som till färg och struktur liknar betong. (275kr, funkar i diskmaskin och micro)

-Ett brödfat över vilket vi låter kornmalt vandra som en hälsning från bryggeriet vägg i vägg. Kornet trycks ner i leran. Det brinner sedan bort i den första bränningen och ger ett vackert mönster. (445kr, funkar i diskmaskin och micro)

-Ett fat för dessert som är oglaserat rått, i kontrast till det söta den presenterar och upplyft på en fot. En blinkning till betongen och pelarna i lokalen. (445kr, funkar i diskmaskin och micro)

Fat och skålar finns att köpa i restaurangen och på webbshoppen: ingridunsold.se.

 

 

Omaka Restaurang öppnar för allmänheten i september. Omaka.beer

 

Ingrid Unsöld är keramikformgivare utbildad vid KADK The royal danish school of design i Köpenhamn. Efter tio år som inredningsdesigner byter hon nu blus mot overall och tar klivet in i en värld av lera, damm och en massa skit under naglarna. 

 

Mobil: +46 736 10 92 01

Mail: hej@ingridunsold.se

Webb: ingridunsold.se

Insta: @ingridunsold

hej@ingridunsold.se     +46 736 109 201    ©ingridunsold